Sandberg-timanttikorut – suomalainen sädehtii

1920 x 1920 -4Sandberg1.webp

Sandberg-timanttikorut suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa pienissä tuotantoerissä, perinteisin käsityömenetelmin. Näin kultaseppämestareidemme persoonallinen työpanos ja kädenjälki pääsevät parhaiten oikeuksiinsa. Kaikki korumme ovat saatavina niin kelta- kuin valkokultaisina.

Korujemme laatu syntyy määrätietoisesta panostuksesta valmistusprosessin kaikkiin osa-alueisiin raaka-aineiden valinnasta alkaen. Käyttämämme timantit on hankittu luotettavista lähteistä ja niiden mukana on toimitettu takuutodistus timanttien konfliktivapaasta ja laillisesta alkuperästä. Valkokullassa kuten kaikissa muissakin metalliseoksissa käytämme vain puhtaimpia seoslaatuja.

Kuuntelemme tarkalla korvalla asiakkaidemme toiveita, ne luovat myös vahvan pohjan malliemme suunnittelulle. Näin olemme toimineet jo yrityksen perustamisesta alkaen, vuodesta 1960.

Voit tutustua tuotteisiimme näiden sivujen lisäksi hyvin varustelluissa ja luotettavissa jälleenmyyjäliikkeissä. Myymälässä voit tutustua Sandberg-koruun rauhassa ja saat asiantuntevaa palvelua. Pääset myös kokemaan aitojen timanttien loiston ja tunnet tuotteissa oikean kullan painon. Sandberg-koru on aina aito – ei epäaidoista materiaaleista mallikappaleeksi tehty jäljitelmä.

Sandberg on suomalainen perheyritys. Tuotteemme täyttävät tiukatkin laatukriteerit ja seisomme kaikissa tilanteissa henkilökohtaisesti laatumme takana.

Uuri ja Päivi Sandberg

Sandberg-timantti – huippuunsa hiottu

E 400 x 400 pix.webp

Timantin arvoon ja kauneuteen vaikuttaa neljä tekijää: paino, puhtaus, väri ja hionta.

Usein hionnan merkitys jää liian vähälle huomiolle: hintaero kahden samanlaisen, mutta eri tasoisesti hiotun timantin välillä voi olla jopa 50 %. Niinpä Sandberg-timanteissa kiinnitetään erityistä huomiota myös hionnan laatuun ja sen osa-alueisiin: mittasuhteisiin, symmetriaan ja viimeistelyyn. GIA (Gemological Institute of America) antaa näistä kaikista arvosanan erinomaisesta heikkoon.

timantin-mittasuhteet-1024x1022.webp

Mittasuhteita arvioidessa tutkitaan mm. timantin yläosan korkeutta, alaosan syvyyttä, reunuksen paksuutta ja taulun leveyttä kiven halkaisijan suhteen sekä määriteltyihin ihannemittasuhteisiin verrattuna.

Symmetrialla tarkoitetaan esim. timantin taulun ja kärjen sijaintia – ovatko ne täsmälleen keskellä kiveä. Myös muiden viisteiden sijainti ja muoto vaikuttavat symmetrian laatuun.

Viimeistelyn huolellisuus arvioidaan tutkimalla kuinka paljon kivestä löytyy hionnan aikaansaamia jälkiä kuten hiontaraitoja ja ns. iskukuvioita tai kiillottamatta jääneitä pintoja.

Vasta huolellinen ja onnistunut hionta, jossa kaikki osa-alueet ovat kohdallaan, tuo täydellisesti esiin timantin koko kauneuden ja loiston. Korkealaatuinen hionta myös nostaa timantin arvoa.

Takuu luotettavasta, laillisesta ja vastuullisesta alkuperästä

Kaikki koruissamme käytetyt timantit on hankittu luotettavista ja laillisista lähteistä. Niiden mukana on toimitettu takuutodistus timanttien konfliktivapaasta ja laillisesta alkuperästä sekä toimittajan sitoutumisesta Yhdistyneiden Kansakuntien päätöslauselmien ja Kimberleyn prosessin päätösten mukaisiin sääntöihin.

Noudatamme myös sosiaalisen vastuullisuuden toimintaperiaatetta timanttien hankinnassa. Timanttitoimittajamme ovat Responsible Jewellery Council:n tai World Federation of Diamond Bourses:iin kuuluvan timanttipörssin jäseniä ja siten sitoutuneita toimimaan vastuullisesti niin raakatimanttien hankinnassa kuin myös valmistusprosessin kaikissa vaiheissa.

Timanttinen varmuus

gia.webp

Kaikissa vähintään 0,30 karaatin timanteissamme on aina mukana GIA:n luokitustodistus, joka kertoo täydellisesti ostamasi jalokiven laadun.* GIA on maailman johtava timanttikaupasta riippumaton asiantuntija ja luokittaja. Alla olevista linkeistä voit katsoa GIA:n väri-, puhtaus- ja hionta-astetaulukot (linkit avautuvat uuteen välilehteen).

GIA väriasteet

GIA puhtaus- ja hionta-asteet

Tiedät myös, että saamasi todistus on varmasti ostamastasi kivestä, sillä kaikkien tämän kokoluokan Sandberg-timanttien reunuksessa on laserkaiverrus, joka on yhteneväinen luokitustodistuksen numeron kanssa. Kaiverruksen näkeminen vaatii vähintään 10-kertaisen suurennoksen.

Voit olla varma, että ostamasi Sandberg-timantti on aito ja että sen arvo perustuu tarkkaan määritykseen. Näet timanttisi luokitustodistuksen myös GIA:n sivuilta internetissä osoitteessa www.gia.edu/report-check-landing.

Image1_DD_700x394.webp

Luokitustodistus on saatavissa myös tätä pienempiin timantteihin lisämaksusta.

* Kampanjatuotteissa ja erikoishiontaisissa timanteissa saattaa olla IGI:n tai HRD:n luokitustodistus. Käsitellyillä värillisillä timanteilla ei ole luokitustodistusta.

Voit tutustua GIA:n luokitusjärjestelmään tarkemmin osoitteessa www.gia.edu.

”GIA is a nonprofit gem research institute dedicated to provide corporate & company gem education in the field of gemology & jewelry arts.”

Hyödyllistä tietoa timanteista ja neuvoja timanttisormuksen valintaan löydät osoitteesta www.timantit.com.

”Onnistuneen ja hyvän mielen tuottavan timanttiostoksen salaisuus on muutaman tunnin opiskelu. Kun osoitat myyjälle ymmärtäväsi hieman timanteista, saat palvelua jota et tiennyt olevan olemassakaan. Timantit.com- palvelu ei ole sidoksissa timanttikauppiaisiin tai kultasepänliikkeisiin, eikä sillä ole ansaintalogiikkaa.”

 

Aina aito

Kuva 3 1920 x 1080 pix.webp

Kun näet Sandberg-timanttikorun kultasepänliikkeessä, näet sen aina aitona, aidoilla timanteilla varustettuna. Näin voit omin silmin todeta timanttien loiston ja laadun, tuntea jalometallin painon ja varmistua siitä, että ostamasi koru on saman näköinen ja tuntuinen kuin liikkeessä näkemäsi tuote.

Timanttikorun ostajan on hyvä varmistaa myyjältä, onko esiteltävässä korussa aidot timantit vai niiden jäljitelmät. Yhä tavallisempaa on, että liikkeissä esitellään aitojen timanttikorujen sijasta epäaitoja mallikappaleita. Tällöin ei voi nähdä, miltä ostettavan/tilattavan korun timantit oikeasti näyttävät.

Timanttikorujen jäljitelmissä/mallikappaleissa käytetään timanttien sijasta tavallisesti zirkonioita (kuutiollinen zirkonia). Zirkonia on keinotekoinen tuote ja yleisin timantin jäljitelmä. Zirkoniat matkivat täysin puhtaita ja GIA:n asteikolla D:n värisiä eli täysin värittömiä timantteja ja yleensä niistä voidaan havaita aitoon timanttiin nähden voimakkaampi dispersio eli tuli. Täysin puhtaat ja täysin värittömät timantit ovat erittäin harvinaisia ja kalliita, joten jäljitelmäkorun zirkoniat antavat värin ja puhtauden osalta harhaanjohtavan ja todellisuutta paremman kuvan korun timanttien laadusta ja ulkonäöstä. Samoin zirkonioiden voimakkaampi tuli voi saada ne näyttämään myymälän valoissa enemmän kimaltavilta, ”blingiltä”, kuin aidon timantin hillitympi, tyylikäs olemus ja loisto.

Timanttien osuus timanttikorun arvosta on yleensä merkittävä – niiden koosta, määrästä ja laadusta riippuen ne voivat muodostaa jopa yli 95% korun hinnasta. Timanttien luokitus ja laatu vaikuttaa arvon ohella myös niiden kauneuteen. Siksi omin silmin nähtynä saatu käsitys timanttien kauneudesta korussa on olennaisessa osassa, kun korun ostopäätöstä tehdään.

Kannattaakin aina kysyä, esitelläänkö sinulle aitoa tuotetta vai jäljitelmää. Sandberg-timanttikoru on aina aito.

Timanttikorujen puhdistus- ja hoito-ohjeet

1920 x 1920 Sandberg A.webp

Jotta timanttikorusi säilyisivät mahdollisimman kauniina, ne on puhdistettava säännöllisesti. Kaikki jalokivet ja etenkin timantit menettävät suuren osan loistostaan, jos ne ovat likaisia tai rasvaisia. Pinttynyt lika koruissa, esim. sormuksen sisällä tai korvakorun takana, voi myös aiheuttaa ihon ärtymistä tai jopa tulehduksen.

Timanttikorujen valmistusmateriaalit – timantit, muut jalokivet, kulta, valkokulta ja platina – eivät sinänsä tummu tai heikkene, vaikka niitä ei puhdistaisikaan. Vanhan ja erittäin likaisenkin korun saa yleensä kunnostettua uudenveroiseksi antamalla sen ammattitaitoisen kultasepän puhdistettavaksi. Mutta jos itse puhdistat korusi säännöllisesti seuraavien ohjeiden mukaisesti, ne säilyvät kauniina ja loistavina vuosien ajan ilman kultasepän toimenpiteitäkin.

 

Timanttisormukset ja -korvakorut

Sormus joutuu koruista eniten alttiiksi likaantumiselle ja muulle kulumiselle. Päivittäin käsittelemme esimerkiksi ruoka-aineita ja kosmetiikkavalmisteita, joista voi kerääntyä likaa sormuksen sisäpuolelle, jalokiven istutuksen alle tai sormuksen pinnalle. Siksi sormukset tulisikin puhdistaa mieluiten viikoittain.

Suosittelemme myös, että sormukset riisutaan aina yöksi ennen nukkumaan menoa ja ennen urheiluharrastuksiin (esim. saliharjoittelu), puutarhatöihin, ruuanlaittoon, siivoustöihin, remonttitöihin tms. toimiin ryhtymistä. Myös korvakorut joutuvat alttiiksi erilaisille kemikaaleille, kuten hiustenhoitotuotteille, ja lisäksi ihon omille eritteille. Siksi nekin likaantuvat nopeasti. Suosittelemme myös korvakoruille viikoittaista puhdistusta ja niiden riisumista yöksi.

M-878k.webp

Sormusten ja korvakorujen viikoittaiseen puhdistukseen käyvät välineiksi esim. vanha (pehmeä) hammasharja ja tavallinen astianpesuaine. Tee lämpimästä vedestä ja astianpesuaineesta mieto pesuaineliuos pieneen astiaan ja laita korusi hetkeksi siihen likoamaan. Sen jälkeen harjaa korut huolellisesti hammasharjalla. Muista myös sisäpuoli, mahdollisten koristeiden kolot, jalokivien istutukset ym. likaa keräävät kohdat. Huuhtele juoksevalla vedellä ja kuivaa talouspaperilla tai pehmeällä kankaalla. Kultasepänliikkeissä on myynnissä erityisesti korujen puhdistukseen kehitettyjä aineita. Näistä tuotteista saat lisää tietoja asiantuntevalta henkilökunnalta.

Viikoittaisen puhdistuksen lisäksi olisi hyvä käyttää arvokkaat timanttikorut vuoden tai kahden välein kultasepällä huollossa, koska varsinkin paljon käytetyissä kihla- ja vihkisormuksissa timanttien istutukset saattavat ajan mittaan käytössä löystyä. Normaali käyttö kuluttaa ja naarmuttaa kultaa ja hankaliin paikkoihin jää pinttynyttä likaa säännöllisestä hoidosta huolimatta. Ammattitaitoinen kultaseppä tarkastaa timanttien istutukset ja tarvittaessa kiristää ne, puhdistaa korut ammattilaisen välineillä ja puhdistusaineilla. Pyynnöstäsi kultaseppä voi myös kiillottaa korujen kultapinnasta käytön aiheuttamat naarmut pois.

SANDBERG R-9220.webp

Timanttiriipukset, -kaulakorut, -rintaneulat ja -rannekorut

Nämä korut eivät päivittäisessäkään käytössä yleensä likaannu yhtä helposti kuin sormukset ja korvakorut, mutta niitäkin tulisi puhdistaa säännöllisesti. Suosittelemme, että kaulakorut, rannekorut ja riipukset puhdistettaisiin kuukausittain ja rintaneulat ym. vaatteisiin kiinnitettävät korut noin puolen vuoden välein. Puhdistusmenetelmä on sama kuin sormusten ja korvakorujen viikoittaisessa puhdistuksessa.

 

Korujen säilytys

Silloin, kun et käytä korujasi, paras säilytyspaikka niille on joko alkuperäinen, korun mukana tullut rasia tai varsinainen korulipas, jossa korusi ovat suojassa naarmuuntumiselta ja likaantumiselta ja josta ne tarvittaessa on helppo löytää ja ottaa käyttöön. Mutta korut on ennen kaikkea tehty käyttöä varten, joten toivomme, että korusi viettäisivät mahdollisimman vähän aikaa lippaassa!

Jalometallit

kuva 2 - 1024 x 745 pix.webp

Keltakultaseokset

Sandberg-timanttikoruissa käytettävät keltakultaseokset ovat väriltään ns. Suomen väriä eli hieman eurooppalaista keltakullan sävyä punertavampia.

Seoksissa on kullan lisäksi pääasiassa hopeaa ja kuparia sekä myös pienet määrät valu- ja työstöominaisuuksia parantavia seosaineita: 14K-seoksessa sinkkiä ja 18K-seoksessa sinkkiä ja nk. raehienontajaa. Sinkki ja raehienontaja palavat käytännössä lähes kokonaan pois seoksesta valuprosessin aikana.

Keltakultaseosten tarkat koostumukset ovat:

  • Keltakulta 18K, Suomen väri: kulta 75,2 % / hopea 7,8 % / kupari 16,0 % / sinkki 0,5 % / raehienontaja 0,5 %
  • Keltakulta 14K, Suomen väri: kulta 58,7 % / hopea 13,6 % / kupari 27,5 % / sinkki 0,2 %
Sandberg-sivu.webp

Valkokultaseokset

Sandberg-timanttikoruissa käytetään vain vähintään 14 % palladiumia sisältävää valkokultaa, joka ei sisällä lainkaan nikkeliä. Korkean palladiumpitoisuuden ansiosta nämä seokset ovat väriltään markkinoiden ehdotonta parhaimmistoa.

Palladium on muita kultaseosten seosaineita kalliimpi ja painavampi metalli. Tämän johdosta valkokultaiset korut tai valkokultaosia sisältävät korut ovat hieman keltakultaisia kalliimpia.

Keltakultaseosten tapaan myös valkokultaseoksissa on valu- ja työstöominaisuuksia parantavana seosaineena sinkkiä. Sinkki palaa käytännössä lähes kokonaan pois seoksesta valuprosessin aikana.

Valkokultaseoksemme koostuvat seuraavista aineista:

  • Valkokulta 18K 160Pd: kulta 75,2 % / palladium 16,0 % / hopea 0,4 % / kupari 6,2 % / sinkki 2,2 % (käytössä Sandberg-timanttikoruissa 1/2015 alkaen)
  • Valkokulta 18K 140Pd: kulta 75,2 % / palladium 14,0 % / hopea 2,6 % / kupari 7,2 % / sinkki 1,0 % (käytössä Sandberg-timanttikoruissa 12/2014 saakka ja käytössä edelleen kokonaan käsintehdyissä Aamurusko-kihloissa)
  • Valkokulta 14K 150Pd: kulta 58,7 % / palladium 15,0 % / hopea 17,1 % / kupari 6,7 % / sinkki 2,5 %

 

18K-valkokultaseoksessamme on 16 % palladiumia

Kaikki 18K valkokultaiset timanttikorumme on vuoden 2015 alusta lukien valmistettu 160Pd-valkokullasta, jossa valkaisevan palladiumin pitoisuus on 16 % painosta.

Jo aiemmin käyttämämme 140Pd-seos oli 14 % palladiumpitoisuudellaan monia Suomessa käytettyjä seoksia korkeapitoisempi ja väriltään valkoisempi. Uuden 18K valkokultamme väri on vielä astetta tätä vaaleampi ja kirkkaampi, joten se soveltuu hyvin käytettäväksi myös ilman rodinointia (pintakäsittely rodiumilla).

Kuva 2 1920 x 1080 pix.webp

Punakulta ja kirkkaan keltainen kulta (eurooppalainen väri)

Tilauksesta valmistamme tuotteita myös punakullasta ja keltaisemmasta kultaseoksesta.

Muiden kultaseosten tapaan näissäkin seoksissa on kullan lisäksi pääasiassa hopeaa ja kuparia sekä myös pienet määrät valu- ja työstöominaisuuksia parantavia seosaineita.

Valkokulta ja valkokullan rodinointi

Kuva 6 1920 x 1080 pix.webp

Kaikki valkokultakorut on yleensä pintakäsitelty rodiumilla, joka on platinaryhmän metalli. Pintakäsittelystä käytetään nimitystä rodinointi ja se tehdään samaan tapaan, kuin esimerkiksi hopeointi tai galvanointi. Rodiumilla aikaansaatavan pinnan paksuus mitataan mikroneissa eli metrin miljoonasosissa.

Rodinoinnilla valkokullan päälle aikaansaatava pinta on puhtaan valkoisen värinen, toisin kuin itse valkokulta. Valkokullan oma väri on sävyltään hieman tummempaa ja harmaampaa, huonoimmissa seoksissa kellertävää tai rusehtavaa. Koska on kyse pintakäsittelystä, se kuluu ainakin sormuksista ajan myötä pois osittain tai kokonaan ja pinnan alta tulee näkyviin valkokullan oma väri.

 

Sormuksen rodiumpinnan ja valkokullan kuluminen

Rodiumpinnan kulumisen nopeus ja määrä riippuvat hyvin paljon sormuksen rungon muodosta ja sormuksen käyttötavoista, joten yksinkertaistaen ei voida sanoa, kuinka nopeasti rodiumpinta valkokultaisesta sormuksesta kuluu pois. Mitä leveämpiä sileitä pintoja tai sormen pinnasta korkealle nousevia pintoja sormuksessa on ja mitä enemmän sitä käytetään myös ”rankoissa askareissa”, kuten punttisalilla, puutarha- tai siivoustöissä yms., sitä enemmän sormuksen rodiumpinta joutuu kulutukselle alttiiksi.

Valkokultaiseen tuotteeseen ei tule kulumajälkiä yhtään helpommin kuin keltakultaiseenkaan. Siinä kulumajäljet vain näkyvät helpommin, koska ne kuluttavat kirkkaanvaalean rodium-pinnan osittain pois ja saavat aikaan värieron kulumattoman ja kuluneen pinnan välillä. Keltakultaiseen tuotteeseen tulee käytön seurauksena vain naarmuja, sormuksen pinnan väri ei muutu miksikään.

Valkokultasormuksen voi tilata myös ilman rodinointia. Tällöin sormuksen väri ei muutu, vaikka se ajan myötä käytössä kuluu ja naarmuuntuu.

Sandberg-Sormusyhdistelmia-II-V-968w-V-720w.webp

Valkokultaisen korun huolto

Valkokultasormuksen voi pitää kauniina ja kunnossa vuosien saatossa käyttämällä sormuksen aika ajoin kultasepällä uudelleenrodinoitavana. Kustannuksia uudelleenrodinoinnista tulee mallista riippuen yleensä noin 50 – 90 euroa. Samassa yhteydessä sormus voidaan kiillottaa ja timanttien istutus tarkistaa. Timanttien istutusten tarkistus on muutenkin hyvä tehdä kaikille timanttisormuksille säännöllisesti parin kolmen vuoden välein.

Valkokultatuote vaatii siis hieman enemmän hoitoa kuin keltakultainen tuote. Asiaan voi suhtautua niin, että valkokultaista sormusta täytyy käyttää samalla tavoin määräaikaishuollossa, kuin esimerkiksi autoja käytetään. Huollettuna sormus on taas uuden veroinen ja timantin istutuskin varmuudella kunnossa.

Lisäksi on hyvä muistaa, että kaikki korut – myös muista materiaaleista kuin valkokullasta valmistetut – olisi hyvä puhdistaa säännöllisesti ja riittävän usein. Käytöstä riippuen jopa viikottainen puhdistus saattaa olla tarpeen, mutta yleensä kerran tai pari kuussa riittää.

 

Laadukas valkokultaseos ei sisällä lainkaan nikkeliä

Markkinoilla on paljon erilaisia valkokultaseoksia. Sandberg-timanttikoruissa käytetään vain parhaita palladiumvalkokultaseoksia, jotka eivät sisällä lainkaan nikkeliä ja ovat ominaisuuksiltaan (mm. väriltään) parhaita mahdollisia.

Suomessa on myynnissä myös sellaisia valkokultasormuksia, joissa pois kuluneen rodinointipinnan alta paljastuu selvästi kellertävä väri. Näiden sormusten valkokultaseoksissa on yleensä palladiumin osuus pudotettu minimiin. Lisäksi markkinoilla on myynnissä valkokultaisia tuotteita, joiden huonona puolena metalliseoksen kellertävän värin lisäksi on se, että niissä saattaa olla mukana myös nikkeliä EU-direktiivin sallimissa rajoissa. Kun rodiumpinta kuluu tällaisesta sormuksesta pois, nikkelille allerginen ihminen reagoi suurella todennäköisyydellä pinnan alta paljastuvan valkokullan pieneenkin nikkelipitoisuuteen.

Allergiareaktio ei näissä tuotteissa monestikaan siis ilmene heti sormuksen käyttöönoton yhteydessä vaan vasta sitten, kun sormuksen rodiumpinta on kulunut osittain tai kokonaan pois. Monissa tapauksissa allergiset reaktiot aiheutuvat kuitenkin sormuksen puhdistuksen laiminlyönnistä, ks. Korujen hoito.

kierrätys.webp

Sertifioitu kierrätyskulta: Päivän sana on kullassakin kierrätys

Käytämme koruissamme ainoastaan sertifioitua kierrätyskultaa.  Sertifioidun kierrätyskullan toimittaa meille K.A. Rasmussen Finland.

Alla olevasta linkistä voit klikata auki K. A. Rasmussenin meille toimittaman sertifikaatin 99 % kierrätyskullan käytöstä heidän toimittamissaan kultatuotteissa. K. A. Rasmussen takaa yli 99% kierrätyksen, mutta käytännössä normaaliolosuhteissa kierrätysaste on 100%.

K. A. Rasmussen Oy:n sertifikaatti

Lisätietoa saat myös suoraan K. A. Rasmussen Finlandilta: 010 337 50 00 tai info@rasmussen.fi

Oheisessa kuvasarjassa:
1. Kultaromua sulatuksessa ennen jalostusprosessia.
2. Puhdistetun kullan valaminen harkoksi.
3. Tulos: puhdasta, 100% kierrätyskultaa!

Platina

Kuva 1 1920 x 1080 pix.webp

Sandberg-korut ovat saatavissa myös platinaisina

Kaikki Sandberg-timanttikorut ja kihlasormukset ovat tilauksesta saatavissa 950 -pitoisesta platinasta valmistettuna. Toimitusaika platinaisille tuotteille on noin 3 viikkoa.

 

Platina säilyy koruissa aina samanvärisenä

Platina on arvostetuin korumetalli. Se onkin tietyiltä ominaisuuksiltaan parempi vaihtoehto valkokullalle, etenkin jos sormus tulee pitkäaikaiseen käyttöön.

Platinan oma väri on hyvin lähellä rodinoidun valkokullan puhtaanvalkoista väriä, vain hieman sitä tummempi tai ”metallisemman” värinen, minkä ansiosta platinaisia sormuksia ei ole tarpeen rodinoida. Siksi platinasormus säilyy aina saman värisenä, vaikka se kuluisikin pitkäaikaisessa käytössä. Platinasormuskin toki naarmuuntuu, mutta naarmuja on vaikeampi havaita, koska kuluminen ja naarmuuntuminen eivät aiheuta värimuutosta sormuksen pinnassa.

Platina on myös erittäin sitkeä metalli, minkä ansiosta siitä valmistetut korut ja etenkin hienorakenteiset korujen osat kestävät hyvin kulutusta.

 

Platina on kultaa painavampaa

Platina on kultaakin painavampi metalli (ominaispaino 21,45) ja kun lisäksi koruissa käytettävä platinaseos on miltei puhdasta platinaa (95% seoksen painosta), on platinainen sormus selvästi painavampi ja sisältää merkittävästi enemmän jalometallia kuin vastaava valkokultainen sormus. Tämä – yhdessä platinan valkokultaa työläämmän työstettävyyden kanssa – on syynä siihen, että platinainen sormus on useimmiten hieman kalliimpi kuin vastaava valkokultainen, vaikka tällä hetkellä (marraskuu 2023) kullan maailmanmarkkinahinta onkin platinan hintaa korkeampi.

Kuten kultaseokset, myös platinaseokset toimittaa meille K. A. Rasmussen Finland. Käytössämme on eri käyttökohteisiin kaksi platinaseosta, joiden koostumus on seuraava:
– Pt(Co)-seos: Platina 95% / Koboltti 5%
– Pt (CuCo)-seos: Platina 95 % / Kupari 3 % / Koboltti 2 %

© Sandberg-timanttikorut