Tietoa timanteista

Sandberg-timantti - huippuunsa hiottu.

Timantin arvoon ja kauneuteen vaikuttaa neljä tekijää: paino, puhtaus, väri ja hionta.

Usein hionnan merkitys jää liian vähälle huomiolle: hintaero kahden samanlaisen, mutta eri tasoisesti hiotun timantin välillä voi olla jopa 50 %. Niinpä Sandberg-timanteissa kiinnitetään erityistä huomiota myös hionnan laatuun ja sen osa-alueisiin: mittasuhteisiin, symmetriaan ja viimeistelyyn. GIA (Gemological Institute of America) antaa näistä kaikista arvosanan erinomaisesta heikkoon.

Mittasuhteita arvioidessa tutkitaan mm. timantin yläosan korkeutta, alaosan syvyyttä, reunuksen paksuutta ja taulun leveyttä kiven halkaisijan suhteen sekä määriteltyihin ihannemittasuhteisiin verrattuna.

Symmetrialla tarkoitetaan esim. timantin taulun ja kärjen sijaintia – ovatko ne täsmälleen keskellä kiveä. Myös muiden viisteiden sijainti ja muoto vaikuttavat symmetrian laatuun.

Viimeistelyn huolellisuus arvioidaan tutkimalla kuinka paljon kivestä löytyy hionnan aikaansaamia jälkiä kuten hiontaraitoja ja ns. iskukuvioita tai kiillottamatta jääneitä pintoja.

Vasta huolellinen ja onnistunut hionta, jossa kaikki osa-alueet ovat kohdallaan, tuo täydellisesti esiin timantin koko kauneuden ja loiston.

Timanttinen varmuus.

Sandbergin kaikissa vähintään 0,30 karaatin pyöreissä (briljanttihiontaisissa) timanteissa on aina mukana GIA:n luokitustodistus, joka kertoo täydellisesti ostamasi jalokiven laadun.

Tiedät myös, että saamasi todistus on varmasti ostamastasi kivestä, sillä kaikkien tämän kokoluokan Sandberg-timanttien reunuksessa on laserkaiverrus, joka on yhteneväinen luokitustodistuksen numeron kanssa. Kaiverruksen näkeminen vaatii vähintään 10-kertaisen suurennoksen.

Voit olla varma, että ostamasi Sandberg-timantti on aito ja että sen arvo perustuu tarkkaan määritykseen. Näet timanttisi myös GIA:n sivuilta internetissä osoitteessa http://www.gia.edu/report-check-landing

Luokitustodistus on saatavissa myös tätä pienempiin timantteihin sekä erikoishiontaisiin timantteihin lisämaksusta. Myös muiden luokittajien luokitukset ovat järjestettävissä lisämaksusta.

 

GIA:n luokitusjärjestelmään voi tutustua tarkemmin täällä:

www.gia.edu

Hyödyllistä tietoa timanteista ja neuvoja timanttisormuksen valintaan löytyy täältä (suomeksi):

www.timantit.com